15 éves a Maladype Színház

A Maladype Színház a 2015/2016-os évadban ünnepli megalakulásának 15. évfordulóját.Balázs Zoltán rendező-művészeti vezető irányításával létrehozott előadásai a kezdetek óta kitartóan vizsgálják a színház különleges minőségeit. Új színházi nyelvvel kísérletező produkcióik, melyeket a szakma és a közönség kiemelt figyelemmel és jelentős díjakkal honorált, a Maladype társulatát az elmúlt évek során nemzetközileg is elismert független formációvá tették.

A 15 éves színházi alkotóműhely a jubileumi évadban új bemutatókkal és egész évadon átívelő programsorozattal kívánja bemutatni azt a koherens színházteremtési folyamatot, melynek köszönhetően a Maladype az elmúlt évek során önmagát mindig újrafogalmazni képes társulat maradt, aki új kontextusokba helyezkedve, új felismerésekre tett szert, és aki a mindenkori változást a színházcsinálás természetes folyamatának tekinti. A 15. évad az alkotók és a nézők számára egyben alkalmat teremt arra is, hogy színházművészetről alkotott közös látásmódjuk alapjait összefoglalva és továbbgondolva, új szintre emelje kereső-kutató és (közösség)teremtő munkáját.

A Maladype egyre nehezebb anyagi körülményei mellett az elmúlt években számos alkalommal különböző „túlélési stratégiák” és kényszerű megoldások sorát volt kénytelen kidolgozni. A jubileumi évadot érintő helyzetben is, - a színház támogatása a működési pályázat eredményeként radikális mértékben csökkent -, kreatív támogatói programokkal és megoldásokkal próbál reagálni a szűkülő támogatási összegekből adódó állapotokra; így a színházat folyamatosan figyelemmel kísérő nézőknek új támogatási modellek adnak majd lehetőséget a személyes kapcsolódásra.

A 2015/2016-os évadban a Maladype társulatához szerződik Huszárik Kata, és a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem frissen diplomázott színművésze, Bödők Zsigmond.

A Maladype Színház és a Qaartsiluni Ensemble koprodukciójában a Bartók Nemzetközi Szeminárium és Fesztiválon júliusban bemutatott Sáry László: Remek hang a furkosásban című „félig-komoly” operája, a novemberi budapesti bemutató előtt a Korunk Zenéje Fesztivál keretein belül a pécsi, és miskolci állomások után október 18-án Egerben a Kamaraopera Fesztiválon látható újra.

Viktor Kravcsenko: Én szabadságot választottam című könyvének bemutatóját - mely a kizárólagos jogok birtokában Magyarországon először a Maladype kiadásában, Konok Péter fordításában, a XII. Nemzetközi Könyvfesztiválon jelent meg -, november 6-án 17:00 órakor tartja a színház az Írók Boltjában.

Kravcsenko Sztálin elleni vádirata „egyszemélyes kiáltványként”, Balázs Zoltán előadásában november 14-én kerül bemutatásra. Az előadáshoz kapcsolódik a Maladype „Kravcsenko-ügy” elnevezésű átfogó színházi nevelési programsorozata, melynek szakértő-konzulensei: Bíró Judit, szociológus, az ELTE TÁT Kisebbségszociológia Tanszékének vezetője, Gyimesi Zsuzsanna, Oroszország-kutató, az ELTE BTK Ruszisztikai Központjának ügyvivő szakértője, Borbély Zoltán, jogász, ügyvéd, a Legfőbb Ügyészség korábbi szóvivője, Csepeli György, szociológus, szociálpszichológus, a Magyar Szociológiai Társaság elnöke, Konok Péter, történész, a kötet fordítója, Pók Attila, történész, az MTA BTK TTI megbízott igazgatója és Sz. Bíró Zoltán, történész, az MTA BTK TTI tudományos főmunkatársa.

A színház művészei, Szilágyi Ágota és Tankó Erika személyes ihletettségű, Outlét című közös performansz-játéka egyszeri, különleges eseményként november 21-én debütál.

A Maladype és a szombathelyi Mesebolt Bábszínház koprodukciójában készülő A. P. Csehov: Három nővér című darabjának próbái Jeles András rendezésében januárban kezdődnek a Maladype Bázison. A bemutató tervezett időpontja március 10.

A 2016-os év első napjaitól Balázs Zoltán a chicago-i Trap Door Theatre meghívására Matei Vișniec: A kommunizmus története elmebetegeknek című darabját állítja színpadra az Amerikai Egyesült Államokban.

William Shakespeare halálának 400. évfordulója alkalmából a szerző III. Richárd című drámáját Zsótér Sándor rendezi a Bázison. A bemutató tervezett időpontja május 14.

Matei Vișniec: Dada Cabaret című kortárs darabjának ősbemutatója, a dadaizmus megszületésének centenáriumára, nemzetközi partnerek együttműködésével valósul meg Farkas Gábor Gábriel és zenekarával koprodukcióban, Balázs Zoltán rendezésében. A bemutatóra a tervek szerint 2016 júliusában kerül sor.

Az évadban továbbra is látható a Maladype Bázison Hajdú Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című rendezése.

Folytatódnak a Kamarakoncertek és a Numera! című nagysikerű programsorozatok, valamint a Crossroads/Keresztutak és a Felolvasószínházi programok. Az évad során a színház vendége lesz a varsói Teatr Baza és az Urbán András vezette újvidéki Kosztolányi Dezső Színház is. A felolvasószínházi sorozat keretében John Reed: Tíz nap, amely megrengette a világot, Vaszilij Grosszman: Élet és sors, Arthur Koestler: Sötétség délben, Szolomon Volkov: Sosztakovics és Sztálin című művei kerülnek bemutatásra Keszég László, Béres Attila, Szabó Máté és Balázs Zoltán rendezésében.

szinhaz.hu, 2016.