Felolvasószínház

- FELOLVASÓSZÍNHÁZI SOROZAT A BÁZISON

A Maladype Színház a Bázis sajátos, intim terének előnyeit megragadva, 2013-ban indította útjára felolvasószínházi programsorozatát. A program célja, hogy kortárs szerzők műveivel ismertetesse meg az újdonságokra fogékony közönséget. A bemutatásra kerülő szakirodalmi-, szépirodalmi művek és kortárs színdarabok kivételes rendezői megoldásokban kerülnek színre a Maladype színészei és vendégművészek megfogalmazásában.

Sötétség délben

Előadják: Bödők Zsigmond, Huszárik Kata, Szilágyi Erika, Tankó Erika
Közreműködik: Márkos Albert - cselló

Részlet a regényből:
"Mi hoztuk el az igazságot, a mi szánkból azonban hazugságnak hangzott. Elhoztuk nektek a szabadságot, a mi kezünkben azonban korbácsnak látjátok... A jövő ígéretét hoztuk, de akadozott a nyelvünk és csak kutyaugatás szólt a szánkból..."

 

Phototastic 2016 04 30 e33a1ec2 57dd 40d9 814f f2a71915ed12

A műről:
Arthur Koestler műve 1940-ben látott először napvilágot, s a század egyik legnagyobb vihart kavart regénye lett, amely túlmutat publicisztikus aktualitáson és politikai botrányon. A szerző fiatalon a kommunista mozgalom vehemens elkötelezettje, a „hitehagyás” friss sebének fájdalmával, ugyanakkor éles logikával és az írói képzelet szenvedélyével írta meg művét, amelyben a 30-as évek nagy szovjet pereinek emberi kérdéseit kívánta bonckés alá venni.
Nyikolaj Szemjonovics Rubasov, a regény hőse a régi bolsevik gárdavezető alakjaihoz tartozó, a szovjetrendszert a legnagyobb külső nehézségek és belső kétségek között is hűen szolgáló, jelentős funkcionárius, egyik napról a másikra egy börtöncellában találja magát. Vádlói hajdani elvbarátai, s a három kihallgatáson keresztül folyó lelki procedúra tétje: Rubasov belátja-e, hogy "a közös ügy" - a kommunista forradalom logikája és az áldozatvállalás szelleme szerint - a legvégső megaláztatást, az el nem követett bűnök vállalását és az áldozatként való önfeláldozást várja tőle.