A szabadság a legfőbb tőkénk - Interjú Balázs Zoltánnal

„Azt szeretnénk, hogy a közönségünk a színházi élmény mögé lásson, hogy összefüggéseiben szemlélhesse a világot, a művészetet. Célunk, hogy egyfajta összművészeti műhelyként működjünk, ami sokkal több, mint puszta színház” – mondja Balázs Zoltán, a tízéves Maladype Színház alapítója és vezetője.
A színész-rendezőt az eddig elért eredményeikről és az évadra tervezett előadásokról, programokról kérdeztük.

A Maladype Színházat 2002-ben hozta létre Balázs Zoltán színész-rendező. A roma és nem roma színészekkel indult, három éve saját játszóhellyel (a Maladype Bázis egy tágas polgári lakásban kapott helyet a nyolcadik kerületben, a Mikszáth téren) rendelkező társulat az idei évadban a jelenlegi repertoárdarabjai mellett izgalmas bemutatókkal, valamint új programokkal és eseményekkel várja a közönséget.

A Maladype mostanra az egyik legismertebb és legelismertebb, külföldön is jegyzett független magyar színtársulattá nőtte ki magát, az eltelt évtizedben számos szakmai díjat nyert, minden évben szerepelnek a POSZT-on, és rendszeresen kapnak meghívást rangos nemzetközi fesztiválokra is. Vendégművészeik között olyan nagy neveket találunk, mint Béres Ilona, Ladányi Andrea, Törőcsik Mari vagy Zsótér Sándor – utóbbi az új évadban is megfordul a Maladype Bázison: egy különleges Don Juan-előadást rendez, amely Molière, Puskin, Byron és Brecht drámájának „közös” feldolgozása (szövegkönyve Ungár Júlia dramaturg új fordításában készül), egyfajta stílusjáték.

Az állandó társulattal és alkotótársakkal dolgozó Maladype független, a működését kizárólag pályázati forrásokból fedezi. „A finanszírozási rendszer átstrukturálása erősen érint minket, az új támogatási modell (mint ismert, a korábban a hatos kategóriába sorolt független társulatok az új, hármas felosztásban a nemzeti és a kiemelt mellett a harmadik, az „egyéb” kategóriába kerültek, és egyelőre nem tudni, milyen kritériumok alapján és mennyi pénzt kapnak majd ezek a társulatok) sok bizonytalanságot szült, nehezen tudunk előre tervezni. Azonban nekünk a szabadság a legfőbb tőkénk, így tudunk kísérletezni, kutatni. A társulatunk erős, elhivatottak vagyunk, és nem állunk meg, folyamatosan keressük az új lehetőségeket. Négy-öt éve működünk együtt külföldi társulatokkal – úgy vélem, egy színház annyit ér, amennyit utazik. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a közönségünkkel, van egy fix körünk, amely előadásról előadásra követ minket. A célunk, hogy minél több generációt megszólítsunk. Ezt célozza meg például az egyik idei, hiánypótló kezdeményezésünk, a gyerekeknek szánt drámapedagógiai programunk” – avat be a társulat alapítója és vezetője.

A Maladype a jelenlegi repertoárdarabjai mellett (Leonce és Léna, Lorenzaccio, Figaro házassága, Platonov, Tojáséj, Trisztán és Izolda, Übü király) három bemutatót tervez az idei évadban. A már említett Zsótér-darabon túl november közepén debütál Balázs Zoltán rendezésében egy rendhagyó kettős előadás, Schiller Don Carlosa és Goethe Egmont-ja – a két művet Alba herceg alakja köti össze. A harmadik bemutató pedig a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színházban lesz: szintén Balázs Zoltán viszi színre a szebeni társulattal együttműködve Bulgakov A Mester és Margaritáját.

A Maladype mindezek mellett folytatja nagy sikernek örvendő „Szabad Akadémia” sorozatát, amelynek speciális tematikája lesz az új évadban. „Négy alkalommal hívunk meg egy-egy külföldi alkotót, akik a bemutatóinkhoz – Don Carlos, Egmont, A Mester és Margarita – kapcsolódóan tartanak majd előadást. Elindítjuk felolvasó színházi sorozatunkat is, amelynek keretében kortárs írók műveivel ismerkedhet meg a közönség. A tervezett művek között szerepel Matei Visniec III. Richárd betiltva, avagy jelenetek Mejerhold életéből, Klim A lány gyertyákkal, valamint a Villányi G. András által fordított Tükröződések című japán verseskötet felkért rendezők szcenírozásában, a társulatunk színészeinek tolmácsolásában. Végül pedig folytatjuk a tavaly elindított nemzetközi „crossroad” sorozatunkat is: a moszkvai Teatr Doc művésze, Viktor Ryzsakov rendezi Selma Dimitrijevic Elestek az istenek című darabját, a kijevi DAKH-ból érkező Vlad Troickij pedig Martin McDonagh A párnaember című művét hozza el a bázisunkra” – tudjuk meg.

Újdonságként a Maladype elindítja filmklubját – havonta kétszer Janisch Attila filmrendező várja meghívott vendégével a nézőket, és segít egy rendező szemével látni magyar és külföldi klasszikusokat, havonta egyszer pedig Orosz István grafikus várja az érdeklődőket képzőművészeti kalandozásokra. „Azt szeretnénk, hogy a közönségünk a színházi élmény mögé lásson, hogy összefüggéseiben szemlélhesse a világot, a művészetet. Célunk, hogy egyfajta összművészeti műhelyként működjünk, ami sokkal több, mint „puszta színház” – mondja a társulatvezető.

Az évad újdonsága még a Gyerekbázis: a hiánypótló szándékkal elindított drámapedagógia foglalkozásra az óvodás és a kisiskolás korosztályt várják hetente egyszer. Célja, hogy a legfiatalabbakkal is megszerettessék a színházat, hogy a felnövő generációt megtanítsák „látni és érteni”.

Zsigmond Nóra, Magyar Hírlap Online, 2012