Ismét Nagyszebenben a Maladype

Bár a gazdasági válság miatt a romániai Nagyszeben nemzetközi színházi fesztiválja tucatnyinál több programját kényszerült törölni, a Maladype Tojáséjéről nem mondtak le.

A Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztivált május 25. és június 3. között rendezik, ennek keretében a színházi és táncelőadások mellett ezúttal is sor kerül utcaszínházi produkciókra, klasszikus zenei koncertekre, könyvbemutatókra, alkotói beszélgetésekre, filmvetítésekre. Az idei vendégek között ott lesz George Banu, Peter Stein, román, lengyel, brit, francia, osztrák, olasz, belga, svéd, ausztrál, izraeli, mexikói, kanadai, japán, tajvani színházak, együttesek is fellépnek. A rendezői és a szerzői "felhozatal" 2012-ben gazdag: a helyi Radu Stanca Nemzeti Színházból (a márciusi Budapesti Tavaszi Fesztiválon a Farsang című előadásukkal vendégszerepeltek) láthatók azok az előadások, amelyeket Silviu Purcarete vitt színre, valamint Gavriil Pinte nem hagyományos helyszínekre, villamosra, erdőbe, város melletti faluba álmodott előadásai, lesz Grzegorz Jarzyna rendezte lengyel produkció, a berlini Maxim Gorkij Színház egy Armin Petras-előadással vesz részt.

A Maladype Színház a 2011-es meghívás után - akkor a Leonce és Lénával szerepeltek - idén a Tojáséj című előadásaikkal mutatkoznak be május 31-én. (A társulatvezető-rendezővel, Balázs Zoltánnal készült interjúnk ide kattintva olvasható.) A Maladype Színháznak eredetileg két előadása, a Tojáséj mellett aPlatonov is vendégszerepelt volna, ám fesztivál mottójául választott válság közbeszólt: a Román Kulturális Minisztérium egy héttel a Szebeni Nemzetközi Színházi Fesztivál megnyitója előtt drámaian, mintegy 12-13 millió forintnak megfelelő összeggel lecsökkentette a fesztivál támogatására szánt összeget, ennek következtében a szervezők több társulat, köztük a Katona József Színház meghívását is kénytelenek voltak visszamondani. A Weöres Sándor egysorosa által ihlettett Tojáséj című előadáson kívül a szebeni nézők másnap, egy sajtótájékoztató keretében is találkozhatnak a Maladypével, akkor a társulat jubileumi évfordulójára készült kétnyelvű könyvet mutatják be.

fidelio.hu, 2012.