Macbeth/Anatómia

Írta: William Shakespeare
Macbeth/Anatómia

A Maladype Színház és a Trafó Kortárs Művészetek Háza közös előadása

Fordította: Szabó Lőrinc
Rendezte: Balázs Zoltán

unnamed

A Maladype legújabb előadása szokatlan rendezői és színészi megoldásaival, merészen nyúl Shakespeare legsötétebb történetéhez. Az előadás nyelvezete a rendező által erőteljesen megfogalmazott dramaturgiára, az egyedi tér használatára (díszlet: Balázs Zoltán), és legfőképpen a szereplők intenzív jelenlétére és összjátékára épül.

Balázs Zoltán rendezői koncepciója olyan kivételes rezonanciát igényel színészeitől, amely a játszók idegrendszerét végsőkig feszíti; így a címben szereplő „anatómia” fogalma nemcsak az előadást megelőző kutatómunkára és Macbeth eltorzuló személyiségének fázistanulmányaira utal, hanem arra a rendkívül érzékeny és összetett testi-lelki önvizsgáló folyamatra is, mely a felkészülési időszakot és az előadás végső jellegét is meghatározza.

A Macbeth/Anatómia szereplői a próbafolyamat második szakaszát Olaszországban, az elmélyülésre és az alkotói energiák felszabadítására alkalmas „szellemváros”-ban, Fara Sabinaban töltötték, ahol a dráma szövete alatt megbúvó pszichés folyamatokat koncentrált körülmények között tanulmányozhatták. Az előadásban résztvevő színeszek, Balázs Zoltán irányításával – aki Macbeth történetét „éjszakai darab”-nak tartja – a hegytetőn álló ódon kolostorban és környékén éjszakai próbákat és performanszokat is tartottak, mely eseményekről werkfilm is készült.

A címszerepet a Junior Prima-díjas (2012) Orosz Ákos játssza, aki a Maladype tagjaként olyan összetett férfi karaktereket tudhat már maga mögött, mint Lorenzaccio, Übü király, Lucifer, Platonov, Posa márki vagy Don Juan. Lady Macbethet vendégművészként Petrik Andrea, a Radnóti Színház Junior Príma díjjal (2010) elismert és népszerű színésznője kelti életre, akit nemcsak színházi, hanem televíziós szerepei (Terápia, Hacktion) révén is megismert a magyar közönség. Macbeth es Lady Macbeth ördögi és szexuális erőkkel fűszerezett kapcsolatát Orosz Ákos es Petrik Andrea őszinte és személyes játéka hitelesíti. A darab többi szerepében a Maladype két virtuóz színésze – Tankó Erika és Lendvácky Zoltán – mellett a komplex tehetségű Szűcs Péter Pál is látható, aki az előadás különleges-kozmikus hangzásvilágáért és zenei összeállításáért (Metallica, Pink Floyd, The Doors) is felelős.

A Balázs Zoltán által rendezett előadás bátran vegyíti az elvont, a stilizált, a nyers és naturális eszközöket; kendőzetlenül beszél szorongásainkról, a halálfélelemről és a szexualitásról; mindezt fokozza olyan élő állatok szerepeltetése is, melyek a borzongást, a „rontás anatómiáját” hozzák felszínre. A rendező által megálmodott Macbeth/Anatómia látványvilágát – mely jelentősen eltér a magyar színpadokon jól ismert Shakespeare-adaptációk szokott színpadképétől – Katus György szobortestei és Benedek Mari jelmezei egészítik ki. Az előadás különleges szereplője a Bánky Róbert által tervezett egyedi ceruza-báb(u) is, amely az előadás innovatív, sajátos, szokatlan jellegét erősíti.

A szeptemberi premieren nemcsak a Maladype és a Trafó koprodukciója debütál, hanem Üveges Péter egyedi hangszerkollekciója is, mely az elismert formatervező-zenész „Y-rendszer” elnevezésű gitár-design szabadalma, és amit eddig nagy nyilvánosság előtt még sosem mutatott be.

A nemzetközi koprodukciós partnereknek köszönhetően a Macbeth/Anatómia a Maladype Színház többi repertoárdarabjához hasonlóan utazó előadás lesz, így a 2013/2014-es évadban külföldön több nagyvárosban is láthatja majd a színházrajongó közönség.

unnamed

Szereplők:
Macbeth: Orosz Ákos
Lady Macbeth/egyik boszorkány: Petrik Andrea m.v.
Banquo/Macduff/Donalbain/Orvos/egyik boszorkány: Lendváczky Zoltán
Lady Macduff/Malcolm/Fleance/Seyton/egyik boszorkány: Tankó Erika
Kapus: Szűcs Péter Pál m.v.

Alkotók:
Rendező: Balázs Zoltán
Dramaturg: Balázs Zoltán
Díszlettervező: Balázs Zoltán
Szcenikus: Bajkó György
Jelmeztervező: Benedek Mari
Szobrász: Katus György
Gitár tervező: Üveges Péter
Zenei vezető/Zenész: Szűcs Péter Pál
Fény: Papp Zoltán
Hang: Kollár Péter
Rendezőasszisztens: Pelbát Gergely
Produkciós vezető: Balázs Katalin

Bemutató: 2013. szeptember 6., Trafó Kortárs Művészetek Háza

Az előadás időtartama: 130 perc

Turné:
Shakespeare Fesztivál, Gyula - 2014

Koprodukciós partnerek: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Teatro Potlach, Fara Sabina / Teatro Tor Bella Monaca, Roma, Shakespeare Fesztivál, Gyula, New European Theatre Action, NETA Network, European Shakespeare Festivals Network, Gdansk

Külön köszönet Bánky Róbert bábtervezőnek és Blasek Gyöngyi bábművésznek.