Roberto Zucco

Írta: Bernard Marie-Koltes
Roberto Zucco

A Maladype Színház, a Mini Teater (Szlovénia) és a Zagrebačko Kazalište Mladih (Horvátország) közös előadása

Fordította: Bognár Róbert
Rendezte: Ivica Buljan

unnamed

Az igaz történeten alapuló dráma egy valódi idegtépő pszicho-thriller, amelyben a hírhedt sorozatgyilkos, Roberto Zucco sötét kalandjait követjük nyomon; egy olyan fiatalemberét, aki különösebb ok nélkül követett el borzalmas bűnöket.

Az olasz származású Roberto Zucco azért kerül 18 évesen börtönbe, mert kegyetlenül meggyilkolja a szüleit. Öt évvel később megszökik a börtönből és három országon keresztül szökve állandóan szembeszáll a rendőrséggel. Folyamatosan változtatja a személyazonosságát, így rettenetes tettei – gyilkosságok, betörések, erőszak – mind felderítetlenül maradnak. Mintha Tarantino és a Hamlet-témát átdolgozó, Oidipusz és Ikarusz mítoszához is visszanyúló Zizek keresztezése/találkozása lenne ez a darab, amely a film noir izgalmát hozza el a színpadra. Bár a Roberto Zuccot az író, Bernard-Marie Koltes nem sokkal a halála előtt írta, helyenként sziruposnak, nosztalgikusnak tűnik, ami bizonyítja, hogy a szerző megbocsájtással fordul szereplőihez, melyeket ő maga rajzolt meg. Tulajdonképpen ők csupán azt teszik, amit elvárnak tőlük, foglyul ejtve egy antihős előre megjósolható pusztulásának abszurd játékában.

Ivica Buljan rendező egyike a legsikeresebb horvát „exportcikkeknek”. Az ő színháza tökéletes egysége mozgásnak, szövegnek, látványnak és zenének, magabiztosan nyúl a kortárs drámákhoz és egyúttal képes radikálisan újragondolni a klasszikus műveket. 1998 és 2002 között a Horvát Nemzeti Színház (Split) rendezője volt, de karrierjének nagy részét független rendezőként töltötte. Szlovéniában is gyakran rendez, ő a szlovén Mini Teater egyik társalapítója, melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy kortárs szerzők műveit vigyék színre. Ő volt az első olyan nem szlovén származású művész, akit az ország Preseren-díjával kitüntettek. 2003 óta a Zágrábi Nemzetközi Színházi Fesztivál igazgatója, amely úttörő színházi munkákat mutat be a horvát fővárosban minden év szeptemberében. Buljanra jellemző, hogy a színházon kívüli világból választ magának munkatársakat, hogy képes nagyon erős szellemiséget létrehozni a csapatban, amellyel épp együtt dolgozik, és hogy a színészeivel rendkívül megerőltető fizikai gyakorlatokat végeztet annak érdekében, hogy tiszta fejjel, koncentráltan tudjanak dolgozni. A Maladype Színházban rendezett előadása három nyelven játszódik: magyarul, angolul és olaszul.

unnamed

Szereplők:
Roberto Zucco: Lendváczky Zoltán
Lány: Kerkay Rita
Zucco anyja/a lány anyja/madam/elegáns hölgy: Senka Bulic
A Lány Bátyja/2. börtönőr/2. rendőr nyomozó/egy férfi: Orosz Ákos
Kövér férfi/Türelmetlen Strici/detektív/1. börtönőr/1. rendőr nyomozó/gyerek: Lazók Mátyás
A Lány Apja/öregúr/szomorú detektív/rendőr kapitány/egy férfi: Páll Zsolt
A lány nővére/Rémült Kurva/Madam/egy nő/egy prostituált: Tankó Erika

Alkotók:
Rendező: Ivica Buljan
Dramaturg: Robert Waltl
Díszlettervező: Son.DA
Jelmeztervező: Ana Savic Gecan
Rendezőasszistens: Pelbát Gergely
Produkciós vezető: Balázs Katalin

Bemutató:
2013. november 23., Maladype Bázis, Budapest
2013. november 28., Mini Teater, Ljubljana
2014. január 17., ZKM (Zagrebačko Kazalište Mladih), Zágráb

Az előadás időtartama: 110 perc

Turné:
Desiré Fesztivál, Szabadka, Szerbia - 2014
Zagrebačko Kazalište Mladih, Zágráb, Horvátország - 2014
MINIFEST - Mini Teater, Ljubljana, Szlovénia - 2013

A Maladype Színház, a Mini Teater és a Zagrebačko Kazalište Mladih koprodukciója a Puppet Nomad Academy 3 és az Experimental Theatre Academy nemzetközi európai projektek keretein belül, az Európa Bizottság Kultúra (2007-2013) elnevezésű programjának támogatásával jött létre. Az előadás kizárólag a szerző nézőpontját tükrözi, annak tartalmáért az Európa Bizottság nem vonható felelősségre. A projektet továbbá támogatta a Horvát Köztársaság Kulturális Minisztériuma, a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma, Ljubljana és Zágráb város önkormányzata és az NKA.