Balázs Zoltán Nyíregyházán rendez!

A Móricz Zsigmond Színház két esztendő után idén először tudott ismét végig vinni egy teljes évadot, olyan csorbítatlan kikapcsolódást nyújtó élményt adni közönségének, amelyre színházlátogatónak és színházcsinálónak egyaránt szüksége van.

A Teátrum évadzárója idén is a társulat tagjai, vendégművészei, Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, a Színház kiemelt támogatói és a sajtó jelenlétében zajlott. Kirják Róbert igazgató évadértékelő beszédében elmondta, az eladott bérletek száma 12 240 darab volt, mely az előző évadhoz képest 8916-tal növekedett. A nézők 78 847-en látogattak el hozzájuk, mely az azelőtti évad eredményének duplája, 2020/21-ben 32 722-en voltak előadásaikon.

A Lázár Ervin Programnak köszönhetően 11 702 diákot láttak vendégül a Szaffi nagyszínpadi mese-előadáson.

Dr. Kovács Ferenc köszöntőjében kitért rá, pont az ilyen nehéz évadok után mennyire fontos a kiemelt teljesítmények elismerése, de ugyanúgy fontos a támogatók és a Nézők elismerése. Gratulált az elmúlt évadhoz, hozzátette, bíztató jelnek tekinti, hogy hétvégén a Rózsakert Szabadtéri Színpadon pótszékes teltház fogadta az első előadást. Sok hasonló, kiemelkedően magas nézőszámú produkciót kívánt még a társulatnak.

„Már az elmúlt évadban is arra törekedtünk, hogy minél szélesebb skálán mozgó repertoárral ajándékozzuk meg Önöket, lehetőség szerint pazar élményekkel feledtessük az „eltűnt idő” rossz emlékeit. Idén, ha lehet, még ennél is messzebbre tekintünk, bátran mondhatom, hogy a hazai és a külföldi színházkultúra legizgalmasabb csemegéit hozzuk el teátrumunkba, mindenki kedve szerint válogathat a színes kínálatból” – folytatta az évadzárót a teátrum igazgatója.

A 2022/23-as évad első nagyszínpadi bemutatója a Spamalot, avagy a Gyalog galopp musical, melynek Keszég László rendezésében szombaton a Rózsakert Szabadtéri Színpadon már óriási közönségsikerrel megtartották az előbemutatóját. Igazi kuriózumnak ígérkezik a nagyszínpad második előadása: a londoni West End egyik legnagyobb sikere, a Ma este megbukunk.

Decemberben egy másik kultuszfilm adaptációja, egy különösen aktuális történet érkezik: Paolo Genovese műve, a Teljesen idegenek, melyet Tárnoki Márk állít színpadra. Majd a klasszikus horror egyik gyöngyszeme, egy lenyűgözően szép és látványos történet, a Frankenstein következik a sorban, rendezője: Balázs Zoltán.

A nagyszínpadi bemutatók sorát egy újabb zenés sikerdarab és híres adaptáció zárja, a Kapj el, ha tudsz című musical, mely a Leonardo DiCaprio főszereplésével bemutatott, azonos című filmre épül. A rendező Horváth Illés, színházunk művészeti vezetője.

A Krúdy Kamara új programja szintén egy másik zenés előadással indul: a Jó estét, nyár, jó estét, szerelem fordulatos, torokszorító történetével, Presser Gábor nagyszerű dallamai már több generáció szívébe lopták be magukat. Ezt követi Szerb Antal halhatatlan remeke, az Utas és holdvilág, melynek rendezője a Nyíregyházára hosszú évek után visszatérő Galambos Péter. Kovács Lehel fiatal színész-rendező a Görbe tükrök című, az emberi kapcsolatokat sajátos humorral vizsgáló színmű rendezésével mutatkozik be. Izgalmas lélektani és társadalmi kérdéseket boncolgat a Futótűz, mely kortárs szerző, Wajdi Mouawad alkotása; a rendező, Szabó K. István régi kedves ismerős színházunkban.

Legújabb játszóhelyeinket is bekapcsoljuk a színház bérletes előadásainak vérkeringésébe: Rák Zoltán, népszerű művészünk rendezi az évad utolsó kamara bérletét, a Maggi és Lillemort Pregitzer Fruzsina és Horváth Margit főszereplésével, a helyszín a Szindbád Rendezvénytér lesz; a Bencs Villában pedig Pregitzer Fruzsina állít színpadra egy mesét a legkisebb korosztálynak Kukucs! címmel.

A Művész Stúdióba először Maszmók az indiánok között érkezik, rendezője színházunk művésze, Urmai Gábor, majd a Kelekótya haramiák szórakoztatja ovis bérletben a gyerekeket.

A nagyszínpadon Misi mókus, illetve Lúdas Matyi Jr. történeteit láthatják az iskolások Peller Károly és Kszel Attila rendezésében. A Társulat nagyszerű művészei mellett a Nézők régi kedvenceket is viszontláthatnak a színpadon, például a hazatérő Mészáros Árpád Zsolt több produkcióban színpadra lép” -mondta Kirják Róbert.


szinhaz.online, 2022