Balázs Zoltán Frankensteint rendez Nyíregyházán!

Az elsősorban a független Maladype Színház vezetőjeként ismert alkotó e munkájában a józan ész lehetőségeit kutatja egy degeneratív világ és egy tébolyult evolúciós kísérlet közepette. Az előadást március 11-én mutatják be a Móricz Zsigmond Színházban.

Az eredeti Frankenstein-mű, Mary Shelley regénye több száz irodalmi, filmes és színházi adaptációt élt már meg – ezek egyike Nick Dear 2011-es színpadi változata. Balázs Zoltán is ezt az átdolgozást állítja színpadra Sediánszky Nóra dramaturg közreműködésével a Móricz Zsigmond Színházban.

Frankenstein története a magány és a kirekesztettség apokaliptikus megfogalmazása, a modern ember félelmeit kíméletlen őszinteséggel feltáró teremtés-mítosz. Az 1818-ban megalkotott kultikus műben egy tudósdiák, Viktor Frankenstein életre kelti az „eredendő bűn” nélküli lényt, a Kreatúrát. Mivel azonban a lény látása iszonyatos a számára, eltaszítja azt magától. A létezésbe vetett, értetlen és félelmekkel teli Kreatúrát nem fogadja be a világ, de sikerül neki teremtője nyomára bukkannia, akitől kárpótlást vár szenvedéseiért. Frankenstein megígéri, hogy egy női lényt alkot számára, de később visszavonja ezt az ígéretét. A Kreatúra bosszút fogad – olvasható az előadás szinapszisában.

Az alkotók különleges vizuális és akusztikus megoldásokat ötvöző előadást ígérnek, amely olvasatukban „a megbocsátás és a józan ész érvényesítésének lehetőségeit kutatja egy degeneratív világ és egy tébolyult evolúciós kísérlet koordinátái közepette”.

Az előadás szereplői: Fridrik Noémi, Gulácsi Tamás, Gulyás Attila, Horváth László Attila, Horváth Réka, Rák Zoltán és Ténai Petra
Díszlettervező: Szendrényi Éva
Jelmeztervező: Németh Anikó

Az előadást március 11-én mutatják be a Móricz Zsigmond Színházban.

Fidelio, 2023