Felolvasószínház

- FELOLVASÓSZÍNHÁZI SOROZAT A BÁZISON

A Maladype Színház a Bázis sajátos, intim terének előnyeit megragadva, 2013-ban indította útjára felolvasószínházi programsorozatát. A program célja, hogy kortárs szerzők műveivel ismertetesse meg az újdonságokra fogékony közönséget. A bemutatásra kerülő szakirodalmi-, szépirodalmi művek és kortárs színdarabok kivételes rendezői megoldásokban kerülnek színre a Maladype színészei és vendégművészek megfogalmazásában.

... a legyőzöttek

... a legyőzöttek Kukk Zsófi, a Színművészeti Egyetemen tavaly végzett dramaturg diplomamunkája. Ez az új magyar dráma egy különösen izgalmas vállalkozás. Az azték birodalom bukását mutatja be indián forrásokra támaszkodva, dokumentarista módon. Tehát a legyőzöttek szemszögéből láttatja egy kultúra, egy teljes civilizáció pusztulását. Ebben a drámában azok szólalnak meg, akiknek a történelemben nincs hangja.

A darab egyedi látásmódjához szokatlan forma társul. Az indián feljegyzéseken, dokumentumokon alapuló drámában nincsenek szerepek elkülönítve, nem tudható, pontosan ki beszél. Tudatfolyamnak, történetek, mesék láncolatának fogható fel, amit a Maladype színészei fognak a darab életében először továbbmesélni.

A szerző gondolatai a darabról:
„Amerika felfedezése az új kor történelmének legnagyobb hatású eseménye és eredménye, ugyanakkor traumája is. Egy kultúra fejlődésének a kezdete, egy másiknak pedig a pusztulása. Maga a történelmi modell komplexitása, két civilizációs forma ütközése, egy másik kultúrának a megismerése a saját kulturális minták alapján, illetve ennek a találkozásnak a mechanizmusa érdekelt. Évek óta foglalkoztat az elpusztult város képe és motívuma. Nagyon izgatott maga a történelmi szituáció, illetve annak ciklikussága.”

A dráma szövegének forrásai a Firenzei kódex, illetve Diego Munoz Camargo által írt Tlaskalatörténete, a Mexikói Krónika, Ixtilxóchitl XIII. könyve, az Aubin kódex, a Mexikói énekek és a Ramírez kódex. Ezeknek a beszámolóknak a részletei az Így látták címmel megjelent összefoglaló műben jelentek meg magyarul.