Übü király Iránban vendégszerepel

A Maladype színészei, megszakítva a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színházzal koprodukcióban készülő Mester és Margarita próbáit, Iránba repültek, hogy Teheránban a 31. Fadjr Nemzetközi Színházi Fesztiválon eljátsszák legendás Übü királyukat.

Két egymást követő este angol és perzsa nyelvű felirattal látható a Maladype Übü királya az iráni fővárosban. Az előadást a társulat színészei január 26-án és 27-én az Iranshahr Színházban játsszák, ahol 2010-ben Peter Brook A nagy inkvizítor című produkcióját mutatta be.
A sajtótájékoztatón a fesztiválválogatók kiemelték az előadás rendhagyó dramaturgiáját, a rendező és a színészek ötletgazdag, virtuóz munkáját, valamint azt a tényt, hogy a Maladype előadása, miközben a mindenkori Übü történetet meséli el, világosan és élesen tükrözi napjaink Übü jelenségét, ahol Übü a maga infantilis világában minden erkölcsi gátlás nélkül egzisztál.
A rendező, Balázs Zoltán a szerző eredeti elképzeléseit figyelembe véve, a történet kamaszos kegyetlenségét középpontba állítva a darab dramaturgiájának esetlegességét hangsúlyozza. A stilizáció eszközeivel élve, igen erős hatásokat alkalmazva kerül ki minden esetleges aktualizálást, politikai allúziót. A Fesztivál szervezői az előadáshoz szükséges díszletelemeket és újságpapírokat Teheránban gyártották le. Az előadást mindeddig félmeztelenül játszó négy színész ezúttal - a szigorú vallási előírásoknak megfelelően -, pólóba bújt.
Január 15. és február 1. között Iránban minden a Fadjr Fesztivál körül zajlik. Az ország összművészeti fesztivállal - film, színház, zene és vizuális művészetek színes programjával - ünnepli az 1979. évi iszlám forradalom évfordulóját. A nemzetközi zsűriben az iráni színházi szakma jeles képviselői, Davoud Rashidi,Majid Sarsangi és Masoud Raygan mellett az azerbajdzsáni rendező, Jannat Selim Ava és a Grotowski és Gardzienice színházi laboratórium egykori lengyel színésze, Mariusz Golaj is megtalálható.

Az idei fesztivál versenyprogramját huszonnégy előadás alkotja, mely számos érdekességet kínál. Tizenöt iráni előadás, ausztrál, dél-kóreai, azerbajdzsáni, libanoni, örmény, olasz produkciók, valamint iráni-svájci és iráni-olasz koprodukciók is láthatóak lesznek. Irán művészeti életére a gazdasági-kereskedelmi bojkott ellenére is figyel a nemzetközi szakma, figyelnek a fesztiválok. Válságok idején a színház fontossá válik. Sokszor a túlélés a tét. A Fadjr élni és bizonyítani akar.

fidelio.hu, 2012.