Újdonságok a Maladype Bázison

A korábbi évadokhoz hasonlóan a repertoáron lévő előadások mellett idén új programsorozatokkal jelentkezik a Maladype Színház. Emellett a jelenleg is tartó plakátkampányhoz kapcsolódóan játékra invitálják nézőiket.
November 2-án 15 órakor indul a Numera című beszélgetéssorozat, amelyben a társulat tagjai meghívott vendégekkel járják körül a számok sajátos világrendező szerepét. A beszélgetések célja elsősorban nem a tudományos igényű, teljes körű áttekintés, sokkal inkább egyfajta nyomozás, kötetlen kalandozás a numerikus jelek világában - áll a színház közleményében. A szervezők olyan fogalmakra és területekre összpontosítanak, melyekben a számok az alkotás folyamatával fonódnak össze. A havi rendszerességgel jelentkező programnak mindig más számjegy lesz az origója.

A november 2-i nyitóalkalom fókuszában a nulla áll. Ez a kezdethez, véghez, végtelenhez, teljességhez, újjászületéshez, újrakezdéshez kötődő fogalmainkat magába sűrítő számjegy gazdag kiindulási pontként szolgál a meghívott vendégek - Monspart Sarolta, a Futás Nagyasszonya, tájfutó világbajnok, Sáry László, zeneszerző, zenepedagógus, Surányi László, matematikus, filozófus, művészet- és irodalomesztéta valamitTankó Erika, a Maladype Színház színésznője - nézőkkel közösen történő beszélgetéséhez.
A Kamarakoncertek - muzsikus közelben koncertsorozat az Európa-szerte kialakult udvari zenélés, zenei szalonok és klubok hagyományához csatlakozva a klasszikus és kortárs zeneszerzők iránt nyitott nézőknek kínál kikapcsolódást. A havonta jelentkező zenés esteken a Maladype egyik kulcsfogalmát jelentő "emberszínész" az "emberzenész" fogalmával egészül ki: a Bázis intim teréhez alkalmazkodó koncertek a hallgatóságot a zeneművek és zeneművészek munkájának műhelytitkaiba avatják be.
A hagyományosan megszokott formáktól eltérően az érdeklődők testközelben találkozhatnak és kötetlenül beszélgethetnek a meghívott alkotókkal zenéről, harmóniáról, hatásokról, a létrehozás folyamatairól és lehetőségeiről, az alkotótársak kölcsönös felelősségéről, szöveg és zene kapcsolatának. A következő kamarakoncertre november 16-án 19 órakor kerül sor Az idő megjelenítése a zenében címmel. Előadók: Jónás Krisztina (ének), Vályi Csilla (gordonka) és Hegedüs Gönczy Katalin (zongora).

Idén októberben "Én is a Maladypét nézem"címmel plakátkampányt indított a színház, melyben olyan, a Maladype szellemi pártolói köréhez tartozó értékemberek vállalták a megjelenést, mint Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, Kepes András író, médiaszemélyiség, Csepeli György szociálpszichológus, Pásztor Anna, az Anna & the Barbies alapító-énekesnője, Kiss Tibi zenész, a Quimby frontembere, Klein Dávid hegymászó és Huszárik Kata színésznő.

fidelio.hu, 2014.