A Maladype az USA-ban ünnepli a 100. Übü királyt

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei évadot is külföldi vendégjátékokkal és fesztiválszereplésekkel kezdi a Maladype.

A társulat szeptember 9-én Montenegróban, a podgoricai FIAT – Nemzetközi Színházi Fesztiválon játssza Übü király című előadását. A legújabb európai színházi trendeket bemutató fesztivál az elmúlt évek során a Kelet-Közép Európában élő legelismertebb rendezőket, színészeket és írókat hívta meg az ősz egyik legjelentősebb színházi eseményére, amelynek különleges atmoszférája minden évben odavonzza a színházra éhes közönséget és a szakmát.
Montenegró után szeptember 18-án Szlovéniában, a ljubljanai Ex Ponto Nemzetközi Előadó-művészeti Fesztiválon vendégszerepel az Übü király. A Maladype nem először kapott meghívást az eseményre, 2011-ben A. P. Csehov: Platonov című darabját mutatták be nagy sikerrel a szlovén fővárosban. A kilencvenes évek elején alapított fesztivál elsősorban humanitárius társadalmi mozgalomként hívta fel magára a figyelmet, amelynek célja a boszniai menekült művészek bemutatása, illetve az egykori Jugoszlávia művészeinek összekapcsolása volt. Mára jelentős nemzetközi összművészeti találkozóvá nőtte ki magát, amely ma is komoly hangsúlyt fektet a társadalmi és politikai felelősségvállalás aktuális kérdéseire.

A dél-európai állomások után a társulat az Amerikai Egyesült Államokba utazik, hogy a tengerentúli közönség is megismerje a Maladype improvizatív bohózatát, a 2013 tavaszán megrendezett Hungarian Showcasen átütő sikert aratott Übü királyt, illetve a Weörös Sándor egyszavas verse által ihletett non-verbális előadást, a szintén világot járt Tojáséjt. Az USA-turné fő állomásai a Pennsylvania állambeli Bethlehem, illetve Chicago lesznek.

A New Yorktól nem messze fekvő Bethlehemben, négy egymást követő este láthatja az amerikai közönség a Touchstone Theaterben a Maladype Übü király előadását. Az 1981-ben alapított amerikai színház utcai improvizációs csoportok találkozásából született. Az egykor szervezetlen utcai előadásokat a nyolcvanas évek elején intézményi keretek közé helyezték, azonban filozófiájuk, módszertanuk lényege továbbra is az improvizáción keresztül megmutatkozó kreativitás és erős színészi jelenlét maradt. A Maladypéhez hasonlóan folyamatosan reagálnak szűkebb és tágabb környezetük rezdüléseire és kiemelt figyelmet fordítanak a társadalmi folyamatok vizsgálatára.

A bethlehemi vendégjáték után a Maladype társulata tovább utazik Chicagoba, ahol a Trap Door Theatre meghívására október 1-én, a Tojáséj című előadást mutatják be az új és szokatlan színházi megoldásokhoz szokott közönségnek. Beata Pilch, a Trap Door Theatre alapítója legfőbb küldetésének a kevéssé ismert európai és amerikai művek bemutatását tartja. Színházára a tradíciók és a modern eszközök ötvözése jellemző, amellyel a mai modern társadalomban megjelenő abszurditást fejezi ki. A színház társulata 1994-ben hozta létre állandó játszóhelyét Chicagoban, ahol eddig több mint hetven előadásukat élvezhette az amerikai közönség.

7 óra 7, 2014.