Egy sorozatgyilkos története a Maladype Bázison

Roberto Zucco, a hírhedt sorozatgyilkos történetét Ivica Buljan horvát rendező viszi színre a Maladype Bázison. Bemutató november 23-án.

Az igaz történeten alapuló dráma egy valódi idegtépő pszichothriller, amelyben Roberto Zucco sötét története elevenedik meg, egy olyan fiatalemberé, aki különösebb ok nélkül követte el bűneit. Az olasz származású gyilkos azért kerül 18 évesen börtönbe, mert kegyetlenül megölte a szüleit, majd öt évvel később megszökött a börtönből és három országon keresztül szökve változtatta folyamatosan a személyazonosságát, így tettei – gyilkosságok, betörések, erőszak – mind felderítetlenül maradtak.
A színház közleménye szerint mintha Tarantino és a Hamlet-témát átdolgozó, Oidipusz és Ikarusz mítoszához is visszanyúló Zizek keresztezése/találkozása lenne ez a darab, amely a film noir izgalmát hozza el a színpadra. Bár a Roberto Zuccót az író, Bernard-Marie Koltès nem sokkal a halála előtt írta, helyenként sziruposnak, nosztalgikusnak tűnik, ami bizonyítja, hogy a szerző megbocsájtással fordul szereplőihez, amelyeket ő maga rajzolt meg. Tulajdonképpen ők csupán azt teszik, amit elvárnak tőlük, foglyul ejtve egy antihős előre megjósolható pusztulásának abszurd játékában.
Ivica Buljan rendező egyike a legsikeresebb horvát színházrendezőknek. Színháza a mozgás, a szöveg, a látvány és a zene egységére törekszik. 1998 és 2002 között a Horvát Nemzeti Színház (Split) rendezője volt, de karrierjének nagy részét független rendezőként töltötte. Szlovéniában is gyakran rendez, ő a szlovén Mini Teater egyik társalapítója, melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy kortárs szerzők műveit vigyék színre. Ő volt az első olyan nem szlovén származású művész, akit az ország Preseren-díjával kitüntettek. 2003 óta a Zágrábi Nemzetközi Színházi Fesztivál igazgatója, amely úttörő színházi munkákat mutat be a horvát fővárosban minden év szeptemberében.

A ljubljanai Mini Teater, a zágrábi Novo Kazaliste és a budapesti Maladype Színház koprodukciója a Puppet Nomad Academy 3 és az Experimental Theatre Academy nemzetközi európai projektek keretein belül, az Európa Bizottság Kultúra (2007-2013) elnevezésű programjának támogatásával jött létre. A projektet továbbá támogatta a Horvát Köztársaság Kulturális Minisztériuma, a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma, Ljubljana és Zágráb város önkormányzata.

Az előadást játsszák: Senka Bulic, Kerkay Rita, Lazók Mátyás, Lendváczky Zoltán, Orosz Ákos, Páll Zsolt, Tankó Erika. A produkció három nyelven játszódik: magyarul, angolul és olaszul. A budapesti bemutatót november 23-án, a ljubljanait november 28-án, a zágrábit 2014 januárjában tartják.

7 óra 7, 2014.