Dada Cabaret a Maladypébe - Lenin szerepében Kútvölgyi Erzsébet

Dada cabaret címmel közös előadásra készül a Maladype Színház és Farkas Gábor Gábriel zenekara.

Megkezdődtek a dadaizmus centenáriumára Matei Vișniec által írt Dada Cabaret című mű próbái. Az októberi bemutatón a Maladype színészei - Bödők Zsigmond, Huszárik Kata, Szilágyi Ágota és Tankó Erika - együtt játszanak majd Kútvölgyi Erzsébettel, akit Lenin szerepében láthat a közönség.

Az előadás zenei vezetője Farkas Gábor Gábriel, aki az előadás egyik kulcsfiguráját, Monsieur Dadát is alakítja. Az ősmutatóra a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretén belül kerül sor 2016. október 20-án, az Átrium Film-Színházban.

"Azt hiszem, a múltfeldolgozás, a forradalmakból kinövő eltorzult utópiák és mindannyiunk kollektív és személyes felelősségének kérdése veszélyes aktualitással bír a színházcsinálásra nézve is; de a legfontosabb, hogy emberi sorsok vannak ezen történetek középpontjában. Az amerikai bemutatóm főszereplője Jurij Petrovszki, az író, aki azzal a képtelen küldetéssel érkezik az elmegyógyintézet betegei közé, hogy megértesse velük a kommunizmus történetét, később, mikor a rádió bemondja, hogy Sztálin halott, új irányt kénytelen szabni terveinek, mert a kórház vezetőinek kérésére – a betegek megnyugtatására – azt kell mondania, hogy Sztálin nem halott. Az írót játszó színésznek ezen a ponton a szerzői szándék és a rendezői instrukció szerint úgy kellett megnyilvánulnia, hogy a partnerek és a nézők a Sztálin halálának tagadásában rejlő állítás veszélyét hallják ki; azaz azt, hogy Sztálin szelleme és „öröksége” még él. Az amerikaiak pontosan értették, hogy ez a sztálini abszurditás ma is köztünk van, és ott integet a tribünön. Csak Donald Trumpnak hívják, vagy valaki másnak" - mesélte a készülő előadásról Balázs Zoltán színész-rendező, a Maladype vezetője.

szinhaz.hu, 2016.