Két határon túli előadás is vendégszerepel a Maladype Crossroads/Keresztutak programsorozatában

A Maladype Színház Crossroads/Keresztutak című programsorozatának keretén belül 2021 júniusában két határon túli magyar társulat vendégjátékát láthatja a közönség Budapesten: június 8-án a sepsiszentgyörgyi M Studio előadásában Fehér Ferenc LIFT – boys will be boys című koreográfiáját az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér Kamaratermében, 13-án a kolozsvári Váróterem Projekt FISHEZ előadását a Trip Hajón.

Idén tíz éve annak, hogy a Maladype Színház 2011-ben elindította útjára Crossroads/Keresztutak elnevezésű programját. A projekt azzal a céllal jött létre, hogy olyan művészeti irányzatokat, színházakat és műhelyeket mutasson be, amelyek a kulturális innovációt, a nyelvi sokszínűséget és a közönséggel történő kapcsolatépítést erősítik a különböző országok között.

Az elmúlt évek alatt a Maladype vendégül látta többek között a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a sepsiszentgyörgyi Osonó Független Színházműhely, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat és Yorick Stúdió, a belgrádi Bitef Teatar, a chicagói Trap Door Theatre-t valamint a bethlehemi Touchstone Theatre, a varsói Teatr Baza, fara-sabinai Teatro Potlach, a ljubljanai Mini Teater, a bukaresti Teatrul Act előadásait.

2020. június 8-án 19.00 órai kezdettel az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér Kamarateremében látható a sepsiszentgyörgyi M Studio kortárs tánc előadása: a LIFT, Fehér Ferenc koreográfiájában. Az előadás többek között vendégszerepelt Iránban, Németországban, Bulgáriában, Horvátországban. 2018-ban megkapta a legjobb rendezés díját az Alef Nemzetközi Fesztiválon az iráni Tabrizban. Fehér Ferenc, a hazai kortárs táncszcéna egyik legjellegzetesebb karaktere, ám kortárs táncszínházi fellépéseinek számottevő része külföldi színpadokon jön létre. 2020. szeptember 19-én mutatta be a Metropolisz c. táncszínházi előadását a Maladype Színház társulatával.

LIFT – boys will be boys

A lift a legkisebb olyan tér, ahol szorosan lehetünk egymás mellett anélkül, hogy kapcsolatba kerülnénk. A lift mindig tart valahová. Mehet fölfelé, mehet lefelé, de ha egyszer csak elakad, akkor bármi megtörténhet. „Fehér Ferenc koreográfiájának hívó szava egyszerre konkrét és elvont: az üzleti-ipari környezet, a lift modern, semleges tere, az átmenetiség, kihagyás, szuszpansz állapotai, az utazással töltött holt idő, amely a fantáziajátékokra nyílik, a bezártság mind-mind eszünkbe juthat róla.” Varga Anikó, reflexfest.ro

Előadók: Deák Zoltán, Szekrényes László, Veres Nagy Attila
Zene: Fehér Ferenc
Fénytechnikus: Szabó Huba
Hangtechnikus: Chirițescu György
Koreográfus: Fehér Ferenc
Időtartam: 50 perc

A kolozsvári Váróterem Projekt Zéró c. előadása 2019-ben nagy sikerrel szerepelt az ugyancsak a Keresztutak programsorozat keretein belül a Trip Hajón, az újabb meghívás, a 2020-ban 10. születésnapját ünnepelő társulatnak szól, és ennek megünnepléséhez a Maladype is csatlakozni kívánt a FISHEZ c. előadás budapesti bemutatásával.

FISHEZ (2021. 06. 13. 20.00, Trip Hajó)

Állítólag a halaknak három másodperc a memóriájuk. Vagyis három másodpercenként rá tudnak csodálkozni az életre. Ez alatt meglepheti őket akár egy visszhang is. Ezzel szemben, az emberek képesek akár több millió emléket is tárolni. Az előadás fiatal rendezője Sipos Krisztina számos szerepkörben feltűnt már a társulat előadásaiban. A közösségi alkotással létrehozott produkció a Váróterem Projekt alkotóitól megszokott kreativitással a kísérletezésre és eggyüttes játéra épül.

“Nem klasszikus tragédia, annyi biztos, nem jól megcsinált komédia, mégcsak nem is abszurd egzisztencialista allegória ez a játékosan nyomasztó látomás, amelyet a Sipos Krisztina koordinálta alkotócsapat elénk, azaz közénk, körénk idéz.” (Jankó Szép Yvette: Halasz? Nem halak! Játéktér, 2019. 03. 16.)

Játsszák: Csepei Zsolt, Rácz Endre, Pál Emőke, Varga Hunor-József
Díszlet, jelmez: Gábor Zsófi
Zene: Emil Gherasim
Technika: Sipos Júlia
Rendezőasszisztensek: Gábor Zsófi és Vass Zsuzsanna
Produkciós asszisztensek: Rend Orsolya és Imecs-Magdó Levente
Rendezte: Sipos Krisztina

Időtartam: 60 perc
A Maladype Színház a tavalyról elmaradt vendégelőadásokat pótolja az idei évad végén.

A helyszínek a legnagyobb biztonságban várják a nézőket. További információk megtalálhatók a honlapokon. Jegyek online és mindkét helyszínen már kaphatók!
www.maladype.hu

szinhaz.online, 2021